אפיזודות סנסוריות



אפיזודות סנסוריות אצל ילדים

7.2.18

אפיזודות סנסוריות הם תקופות שהילד מדגים מצבים של חיפוש חושי או רגישות חושית מוגברת. לעיתים הקושי מתבטא בצורך רב  במגע, בתנועה או בהכנסת חפצים לפה (חיפוש חושי) ולעיתים הקושי מתבטא ברגישות למגע בעת גריבת גרביים, לבוש חולצה או חוסר מוכנות ללבוש שכבה שנייה של חולצה או מעיל גם אם קר בחוץ מאוד. לא תמיד ה"תמונה החושית" קשורה לבעיה תחושתית . ישנם ילדים שחווים תקופה מסוימת של רגישות תחושתית לביגוד (לפעמים בעונות המעבר ובהחלפות ביגוד) אך זאת חולפת בעצמה ללא כל התערבות. לעומת זאת ישנם ילדים שהרגישות עוצמתית וארוכת טווח ויש צורך לאבחן פרופיל סנסורי ולטפל. הטיפול כולל תוכנית גיריה תחושתית מותאמת, שינויים והתאמות בתחום הלבוש ופיתוח מודעות של הילד, ההורים וסביבת הגן או בית הספר לצרכי הילד והתאמות רלוונטיות.

לעיתים "התמונה החושית" מתעוררת במצבי קושי רגשי -חברתי. אז נראה שהילד מכניס הרבה את שרוולי החולצה לפה, דוחף ידיים לפה או בוכה בזמן לבוש, רחצה או גזיזת ציפורניים. המעניין הוא שכמו שהבעיה הסנסורית באה היא גם יכולה לחלוף או לדעוך בצורה משמעותית. במקרים אלו חשוב לנסות להבין האם יש סיבה אחרת שהילד מכניס ידיים לפה. ישנם ילדים רבים שמכניסים דברים לפה בגלל רעב. בדיקה כוללת מראה שבגני עירייה רבים אוכלים בשעה מאוחרת מדי (סביב עשר בבוקר ארוחת בוקר ובשתיים ארוחת צהרים). בפעמים אחרות ילדים נכנסים למצוקה רגשית חברתית עקב חוויה של ריב, התנגדות, אלימות מילולית נגדם או נגד סביבת חברים קרובה, מצב שמכניס אותם ללחץ וגורר הכנסת ידיים לפה, בגדים או משחקים. גם גורמים פסיכולוגים מהבית יכולים לספק תמונה של רגישות סנסורית. לדוגמא,ילד שחשוף לדיאלוג ושאלות רבות מדי בנוגע לבגדים (מה כדאי ללבוש, איך תראה הכי יפה, איזה בגד הכי נוח לך ). ילד זה גם עשוי לפתח מאין תמונה של קושי בלבוש שנראת תחושתית או מקורה בבלבול וקושי לקבל החלטות.

לסיכום, אין מקום להתרגש מכל בעיה חושית של ילדים. לעיתים הם באות ועד שמגיעים לאבחון הם כבר חולפות. אם הבעיה אינה חולפת ניתן ואפילו כדאי לאבחן ולקבל יעוץ ממרפאה בעיסוק.

צרו איתי קשר: