רטלין בישראל



רטלין בישראל
2010

נתונים של משרד הבריאות שפורסמו מראים שיש בישראל בערך 55 אלף מבוגרים וילדים שמשתמשים בריטלין. ההנחיות של משרד הבריאות מתירות רק לנוירולוג או לפסיכיאטר לתת מרשמים לשימוש בריטלין ובקונצרטה לטיפול בהפרעות קשב ובריכוז.

בפועל יש כ-100 אלף תלמידים שמאובחנים כבעלי ליקויי קשב וריכוז,אומר פרו'פ אשר אור נוי, מנהל המחלקה להתפתחות הילד ושיקומו במשרד הבריאות. מתוכם כ-30 אלף ילדים מטופלים בריטלין, וכעשרה אחוז מתוכם מוגדרים כמקרים קשים. "רבים צורכים את הרטלין המסובסד על ידי קופות החולים והשפעתו תקפה רק ל-4 שעות.

בשנת 2010 הוקמה ועדה בין משרדית לטיפול בלקויי קשב וריכוז, והמלצותיה היו למעשה הדרכה למורים ולהורים. הועדה המליצה לתת לכל בית ספר תקציב של כ-20 אלף שקלים לטיפול בבעיה, בנוסף על הטיפול התרופתי. סה"כ כ-300 מליון שקלים לכל בתי הספר בארץ, אבל בגלל הסכומים הגבוהים האלו ההמלצות נגנזו.

כיום המדיניות היא שכל ילד הסובל מליקויי קשב וריכוז יאובחן ויטופל.

נרשמת גם עלייה בשימוש ברטלין בקרב מבוגרים ובמיוחד סטודנטים. זה לטובה, כי למבוגרים עם הפרעות קשב וריכוז יש נטייה גדולה לשימוש באלכוהול ובסמים בגלל האימפולסיביות, והדבר עלול להוביל אותם גם לחיי פשע.

בעקבות מאבק שניהלו הורים נגד אנשי חינוך שהמליצו לילדים על שימוש ברטלין, קיבל משרד הבריאות החלטה חד משמעית. החוזר של מנ"כל משרד הבריאות אוסר על איש צוות חינוכי להפנות הורה לנוירולוג כדי לקבל מרשם לרטלין. למורים גם אסור להמליץ להורים או להתנות את שהות הילד בכיתה בנטילת התרופה. הצוות החינוכי רשאי להיכנס לתמונה רק כחלק מטיפול כוללני, ואמור להיות סלחן יותר לילד המטופל בריטלין. מחנך אמור לדעת איך לקבל ילד עם הפרעות התנהגות, לקבל את השונה באמצעות הסברה והבנה.

עו"ד קרן רז מורג המתמחה בדיני חינוך מסבירה כי למרות האיסור בבתי ספר רבים מתנים כניסת תלמידים לשיעורים בנטילת תרופות, ולפעמים גם עורכים להם "מסדרי תרופות" בתחילת היום. הורים מצידם צריכים להיות מודעים לזכויותיהם ולא לחשוש כאשר נשמעים איומים על הרחקת תלמיד או העברתו למסגרת חינוך מיוחד. להורים יש שיקול דעת והחלטה אם לתת רטלין לילדם. ההחלטה היא שלהם על פי חוק.

מנכ"ל המועצה לשלום הילד ד"ר יצחק קדמן אומר שברור שריטלין כמו כל תרופה אחרת אינה משחק וגם לא חטיף, והשימוש בה צריך להיות זהיר ומוקפד, ורק בתום אבחון מקיף והחלטה של גורם רפואי מוסמך, ולאחר שנשללו דרכי התערבות אחרות. יחד עם זאת תרופת הרטלין אינה אויב שצריך להכריז עליו מלחמה. עבור ילדים רבים מדובר בהצלה של ממש, ובדרך הכמעט יחידה להתקדם בעולם התחרותי שבו הם חיים.

צרו איתי קשר: