איזה משחק לקנות לילד – טיפים לבחירת משחק ממרפאה בעיסוק
השאלה איזה משחק לקנות לילד היא שאלה שהורה אינו מפסיק לשאול מהרגע שהילד נולד.
ההורה לא תמיד יודע איזה משחק מתאים לגיל הילד ומה הילד יאהב. ישנם הורים שנוטים לקנות משחקים חדשים, ישנם הורים שקונים משחקים שקיבלו עליהם המלצה מחברים או משפחה, וישנם הורים שקונים בעיקר משחקים שהילד מבקש. האם אלו השיקולים כדי לבחור משחק מתאים לילד?
באופן כללי ילדים מבקשים מהוריהם לקנות משחק שמכירים או משחקים בתחומים שחזקים בהם. יותר סביר להניח שילד יבקש משחק בתחום שכבר חווה הצלחה בעבר מאשר בתחום שאינו מכיר או בתחום ממנו חושש. בנים נוטים לבקש משחקי בניה, הרכבה (התחומים בהם נוטים להיות טובים) ומשחקי מחשב ובנות נוטות לבקש משחקי בובה ומשחקי יצירה (התחומים בהם נוטות להיות טובות). הורה שרוצה לשמח את הילד יקנה לו את סוג המשחקים שאוהב.
חשוב לקנות משחקים שהילד אוהב, אך גם חשוב לשים לב לעוד כמה דברים. במידה והורה קונה לילד משחק שהילד בוחר חשוב שיעזור לו למצוא את סוג המשחק שיספק לו את רמת האתגר המתאימה ולא יהווה חזרה על יכולותיו הקיימים. בנוסף, חשוב שההורה ישים לב מתי כדאי לקנות משחקים בתחומים אחרים על מנת שהילד לא יפתח חסרים והימנעות בתחומי משחק נוספים. הדבר מאוד שכיח אצל בנים שמשחקים במשחקי בניה, הרכבה ומחשב ואינם יוזמים משחקים הדורשים ציור, צביעה ויצירה. בשלב מאוחר יותר מגלים הבנים פער אל מול הבנות שתרגלו מיומנויות אלו הרבה יותר מהם.
ברגע שההורה מחליט לבחור בעצמו משחק לילד. חשוב שייקח בחשבון מספר נקודות. תחילה ישנם גורמים כללים – עלות המשחק. לאחר מכן חשוב לבחור משחק שיתאים לגיל וליכולותיו של הילד. בנוסף, חשוב לבחור משחק בטיחותי לשימוש.
לאחר שנקודות אלו נלקחו בחשבון מומלץ שההורה ישאל את עצמו את השאלות הבאות:
איזה סוג משחק עשוי לפתח מיומנות וידע בתחום שהילד אינו מכיר וחשוב שילמד בגילו?
איזה סוג של משחק עשוי לפתח מיומנות או ידע בתחום שהילד מכיר, אוהב וחזק בו? ומהי רמת האתגר הנדרשת במשחק כדי שהילד יעצים את יכולותיו בתחום זה?
איזה סוג של משחק עשוי לפתח מיומנות וידע בתחום שהילד חלש בו? ומהי רמת האתגר שתתאים לו (לא תתסכל אותו אך תאפשר לו להתאמן בו).
איזה סוג של משחקים לילד יש פחות (משחקים בתחומי ידע חדשים, משחקים בתחומי יכולת ועוצמה ומשחקים בתחומים שילד עשוי להיות מעט קשה).
אם התשובה לשאלות אלו היא "לא יודע", אפשר תמיד להתייעץ עם הגננת/המורה, לפתוח את האינטרנט ולקבל שלל של ידע ורעיונות. העיקר לחשוב לפני שקונים משחק חדש כי מה שטרנדי או מה שהילד רוצה הוא לא בהכרח הטוב ביותר עבורו כשחושבים מעבר לטווח הקצר. באופן כללי, מומלץ לגוון ולקנות משחקים שונים: משחקים שמפתחים מיומנויות או ידע חדש, משחקים שמחזקים מיומנויות שהילד חזק בהם ומשחקים שמחזקים נקודות חולשה. בצורה זאת מקדמים את הילד באופן מאוזן ורחב היקף.
אורית פינצ'בסקי
מרפאה בעיסוק , M.Sc
מכון ריפוי בעיסוק לילדים כפר סבא